Bahan bahan:
- 1 ekor ikan siakap ( apa apa ikan pun boleh)
- Air asam jawa
- 1/2 cawan cili kisar
- 2 biji Tomato
- 3 biji bendi
- Daun Kesom
- Garam
- Gula
Bahan Tumbuk *
- 6 biji bawang merah*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci belacan*
Cara cara:
- Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
- Masukkan ikan, kacau perlahan dan tuang jus asam jawa.
- Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Masukkan tomato, bendi dan daun kesom.
- Biar masak sekejap, matikan api.
- Siap.
Post a Comment