BAHAN-BAHAN RESEPI SINGGANG DAGING KELANTAN:
1. Daging ditumis bersama bahan-bahan hiris & bahan tumbuk terlebih dahulu tanpa dimasukkan air. (Proses ini dipanggil proses mati awas) agar rasa bahan masuk ke dalam daging. Ia penting dan rahsia kesedapan singgang.
2. Bila daging sudah kelihatan meresap sempurna, masukkan air dengan secukupnya dan juga asam keping. Rebus sampai daging empuk.
3. Bila daging sudah empuk dan lembut, masukkan budu, garam dan perasa dengan secukupnya. Budu membuatkan kuah singgang rasa lebih enak. Jika tiada, boleh abaikan.
4. Singgang Daging sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tengku Syazwanie
- 1 keping daging – hiris nipis
- 1 inci halia – hiris
- 1 inci lengkuas – hiris
- 1 biji bawang merah – hiris
- 2 ulas bawang putih – hiris
- 5-6 tangkai cili /lada kering – hiris/potong kecil
- 1 sudu teh biji ketumbar – tumbuk kasar
- 2 keping asam gelugur
- 1 sudu teh budu – jika tiada, boleh abaikan
- Garam dan perasa secukupnya
- Air secukupnya
1. Daging ditumis bersama bahan-bahan hiris & bahan tumbuk terlebih dahulu tanpa dimasukkan air. (Proses ini dipanggil proses mati awas) agar rasa bahan masuk ke dalam daging. Ia penting dan rahsia kesedapan singgang.
2. Bila daging sudah kelihatan meresap sempurna, masukkan air dengan secukupnya dan juga asam keping. Rebus sampai daging empuk.
3. Bila daging sudah empuk dan lembut, masukkan budu, garam dan perasa dengan secukupnya. Budu membuatkan kuah singgang rasa lebih enak. Jika tiada, boleh abaikan.
4. Singgang Daging sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tengku Syazwanie
Post a Comment