Ramuan Resepi Puding Cocktail Honey Dew
Kuah
Kuah
- 2 kotak x 200 ml whipping cream
- 2 tin susu cair
- 1/2 tin susu pekat manis
- 3 helai daun pandan (disimpul)
- 1 sudu teh garam
- Susu segar/full cream secukupnya (untuk adjust kepekatan dan kemanisan mengikut selera)
- Perasa honey dew/pandan
- Pewarna hijau apple
- Agar-agar perisa honey dew (lihat resipi
- 2 tin buah kabung/kelapa laut (ambil buah sahaja)
- 1 tin longan (ambil buah sahaja)
- 3 sudu besar biji selasih
- Campurkan semua bahan kuah. Panaskan sehingga mula mendidih sahaja.
- Rendam biji selasih dalam air panas sehingga kembang.
- Campurkan biji selasih, buah longan, buah kabung dan agar-agar honey dew ke dalam kuah yang telah suam.
- Sejukkan dalam peti sejuk. Enak dihidang sejuk tanpa perlu tambah ais.
Resepi : COOKPAD Sesimple Loralin
Post a Comment