Bahan-bahan Resepi Singgang Tulang Kelantan
- 6 ketul tulang rusuk (siap potong)
- 3 ketul tulang bhgian kaki
- 5 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 3 biji cili kering dipotong 1cm
- 1 sudu besar rempah biji/ketumbar
- 4 keping asam gelugur
- 2 sudu budu
- 1 periuk besar air
- Secubit garam
- Secubit gula
- Masukkan daging dalam seperiuk air dan didihkan
- Bawang merah,bawang putih, halia, lengkuas,dipotong halus dan dimasukkan ke dalam rebusan daging yang sedang mendidih
- Masukkan rempah biji, asam gelugur, dan cili kering
- Masukkan budu, garam dan gula (saya tak letak gula). Masak sehingga daging benar empuk
- Sedia dihidang. Selamat mencuba
Post a Comment