RESEPI HOT!

Saturday, January 23, 2021

Resepi Singgang Tulang Kelantan

Resepi Singgang tulang kelantan
Resepi Singgang tulang kelantan

Bahan-bahan Resepi Singgang Tulang Kelantan
  • 6 ketul tulang rusuk (siap potong)
  • 3 ketul tulang bhgian kaki
  • 5 biji bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 3 biji cili kering dipotong 1cm
  • 1 sudu besar rempah biji/ketumbar
  • 4 keping asam gelugur
  • 2 sudu budu
  • 1 periuk besar air
  • Secubit garam
  • Secubit gula
Cara penyediaan :
  1. Masukkan daging dalam seperiuk air dan didihkan
  2. Bawang merah,bawang putih, halia, lengkuas,dipotong halus dan dimasukkan ke dalam rebusan daging yang sedang mendidih
  3. Masukkan rempah biji, asam gelugur, dan cili kering
  4. Masukkan budu, garam dan gula (saya tak letak gula). Masak sehingga daging benar empuk
  5. Sedia dihidang. Selamat mencuba

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes