Bahan-bahan Resepi Kuih Apam Gebu:
- 2 cawan nasi
- 2 1/2 cawan air
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 1 paket 11g yis Mauripan
- Pewarna
- Minyak
- Kelapa parut (jika mahu)
Cara-cara:
1. Dengan menggunakan blender, kisar nasi bersama air sehingga sebati.
2. Masukkan gula dan kisar.
3. Di dalam mangkuk lain, gaul tepung gandum, tepung beras dan yis, dan ayak.
4. Gaulkan adunan nasi dengan adunan tepung, dan masukkan pewarna yang diingini.
5. Perap 3 jam.
6. Sapukan acuan apam dengan minyak dan tuangkan adunan ke dalama acuan.
7. Kukus 20 minit hingga gebu.
8. Hias dengan kelapa parut jika mahu.
Sumber resipi: Rose Hayatie
- 2 cawan nasi
- 2 1/2 cawan air
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung beras
- 1 paket 11g yis Mauripan
- Pewarna
- Minyak
- Kelapa parut (jika mahu)
Cara-cara:
1. Dengan menggunakan blender, kisar nasi bersama air sehingga sebati.
2. Masukkan gula dan kisar.
3. Di dalam mangkuk lain, gaul tepung gandum, tepung beras dan yis, dan ayak.
4. Gaulkan adunan nasi dengan adunan tepung, dan masukkan pewarna yang diingini.
5. Perap 3 jam.
6. Sapukan acuan apam dengan minyak dan tuangkan adunan ke dalama acuan.
7. Kukus 20 minit hingga gebu.
8. Hias dengan kelapa parut jika mahu.
Sumber resipi: Rose Hayatie
Post a Comment