Bahan-bahan Resepi Apam Bakar Kelantan
- 300 gm tpg beras
- 130 gm gula pasir
- 1 sudu kecil garam
- 1 kotak kecil santan(200 ml)
- 2 sudu kecil yis
- 4@5 biji pisang mas/berangan
- 4 ketul tapai ubi
- 1 sudu kecil lada hitam *
- 1 inci lengkuas*
- 1 inci halia*
- 2 biji bwg merah kecik *
- 200 ml air*
Cara penyediaan :-
- Kisar bahan-bahan bertanda *..
- Tapis dan ambik airnya sahaja(sukat dapat kan semula dalam anggaran 200ml)
- Lenyek pisang, tapai ubi dengan garam dan gula sampai hancur atau sebati
- Masukkan tepung beras dan santan
- Yis dibancuh dengan air yang ditapis td
- Masukkan ke dalam adunan dan kacau sampai semuanya sebati
- Perapkan selama 2 jam supaya tepung gepu
- Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak
- Tuang 2 senduk adunan ke dalam kuali
- Apabila bahagian bawah sudah masak, terbalikkan sebelah atas pula.
- Sedia dihidang bersama kelapa parut yang digaul dengan secubit garam garam
Post a Comment