Bahan-Bahan Resepi Kari Kepala Ikan Tanpa Santan:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak (kene betul-betul pecah minyak tau).
2. Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.
3. Kemudian masukkan terung, biar terung lembut seterusnya masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kepekatan kuah bergantung pada anda ye, kalau nak cair tambahkan sedikit lagi air, bila dah mendidih masukkan ikan ye. Jangan kacau biar je.
4. Apabila ikan dah hampir masak masukkan bendi dan tomato. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
Resepi Oleh: Nor Khomariah Norrohman
- Kepala ikan merah @ ikan apa je terpulang (bersih dengan air asam jawa)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 2 tangkai daun kari
- 3 sudu makan serbuk kari ikan (saya guna rempah kari cap O, dibancuhkan dengan sedikit air jadikan pes)
- Garam dan sedikit gula
- 1 sudu besar halba campur
- Semangkuk kecil air asam jawa
- Terung bulat (potong 4)
- Tomato (dibelah 4)
- Cili padi
- Bendi
- Minyak untuk menumis
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak (kene betul-betul pecah minyak tau).
2. Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.
3. Kemudian masukkan terung, biar terung lembut seterusnya masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kepekatan kuah bergantung pada anda ye, kalau nak cair tambahkan sedikit lagi air, bila dah mendidih masukkan ikan ye. Jangan kacau biar je.
4. Apabila ikan dah hampir masak masukkan bendi dan tomato. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
Resepi Oleh: Nor Khomariah Norrohman
Post a Comment