Bahan A (Kisar Kasar) –
- Cili api/cili merah – ikut kepedasan sendiri
- Bawang putih
- Bawang merah
- Kunyit hidup
- Serai
- Belacan
- Lada hitam – letak sikit ja
Bahan B –
- Sotong
- Asam keping
- 1batang serai (titik)
- Sedikit garam dan gula
- Daun limau purut
Bahan sayur ( kalau tak letak pun tak pe) –
- Kacang panjang
- Carrot
- Bunga kobis
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan masukan serai yang di titik sehingga naik bau dan pecah minyak. Setelah kering tumisan tadi, masukkan sedikit air (jangan terlampau banyak).
2. Kemudian masukkan sotong, asam keping, daun limau purut dan garam serta gula. Akhir sekali, masukkan kacang panjang, carrot, dan bunga kobis.
3. Kacau rata dan biarkan layu sedikit, pastu angkat. Siap dan hidangkan dengan nasi panas.
Post a Comment