Bahan-bahan Resepi Kuih Siput Sedap
- 500 g Tepung Gandum
- 2 sudu besar Marjerin
- 1 sudu besar Serbuk Rempah Kari
- 1 sudu besar Serbuk Cili
- 1 sudu teh Garam
- 1 biji Telur
- 2 sudu besar Gula (ikut citarasa)
- 150 ml air
- 10 tangkai daun kari
- Cairkan marjerin kemudian sejukkan.
- Gaulkan tepung bersama serbuk rempah kari, serbuk cili, garam dan gula.
- Tuangkan marjerin cair sedikit demi sedikit ke atas tepung. Gaulkan dengan tangan sehingga menjadi seperti serbuk roti. Biarkan marjerin menyerap ke dalam tepung.
- Masukkan hirisan daun kari.
- Pukul sebiji telur dan tuang ke dalam adunan tepung diselang selikan dengan air.
- Gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Tambah air jika doh masih keras.
- Rehatkan doh seketika.
- Tabur sedikit tepung di atas dulang utk elak doh melekat. Gentel sedikit doh dan tekan dia atas acuan kuih siput kemudian letak di atas dulang tadi.
- Goreng bersama daun kari sehingga kekuningan.
- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udaraaru dibalikkan kebahagian sebelah lagi.
Post a Comment