RESEPI HOT!

Sunday, January 19, 2020

Resepi Kuih Siput Sedap dan Rangup

Resepi Kuih Siput Sedap dan Rangup

Bahan-Bahan Buat Kuih Siput :
  • Minyak yang secukupnya untuk menggoreng
  • 1 kg tepung gandum
  • 1 biji telur 
  • 4 sudu butter dicairkan
  • 1/2 cawan santan @ separuh santan kotak
  • Garam secukup rasa
  • Air yang secukupnya

Bahan untuk dikisar
  • 1 sudu teh jintan manis 
  • 3/4 cawan udang kering @ ikan bilis 
  • 2 sudu makan serbuk cili/ cili blend 
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • 2 sudu makan ketumbar
  • 4 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 tangkai daun kari ( digoreng terlebih dahulu)

Resepi Kuih Siput Sedap dan Rangup
Resepi Kuih Siput Sedap dan Rangup

Cara-cara Menyediakan Kuih Siput yang rangup, sedap dan berempah
  1. Gaul tepung dengan butter yang sudah dicairkan.
  2. Masukkan kesemua bahan yang dikisar tadi ke dalam mangkuk.Gaulkan hingga semuanya sebati.
  3. Masukkan telur dan santan.
  4. Uli sehingga ianya menjadi doh yang lembut.
  5. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.(Jgn masuk air byk sebab bahan yg diblend tadi cecair/ada air.)
  6. Ambil sedikit doh dan gentelkan bulat-bulat lebih kurang 1 cm dan golekkan atas acuan kuih siput.Ulang langkah ini sehingga doh habis.
  7. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
  8. Masukkan kuih siput yang telah siap di gentel dan goreng bersama daun kari sehingga keperangan.( Daun kari masukkan waktu kuih siput hampir nak masak, kalau masuk awal terlalu garing daun kari tu)
  9. Simpan dalam bekas kedap udara.
Sumber Resepi : cikmatahariku

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes