Bahan-bahan Resepi Kek Red Velvet Tanpa Telur:
Frosting :
- 1 1/2 cawan tepung gandum *
- 1/2 sudu makan serbuk koko *
- 3/4 sudu teh baking powder *
- 1/2 sudu teh soda bicarbonate *
- 1/3 cawan minyak masak
- 1/2 cawan gula aising
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 3/4 cawan susu kotak @ susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna makanan merah
- Gris dan alas loyang dengan baking paper.
- Pukul atau mixer minyak tambah gula aising hingga halus.
- Masukkan susu pekat manis dan mixer hingga kembang.
- Masukkan 1/2 bahagian susu esen vanila dan kacau sebati.
- Masukkan 1/2 bahagian adunan tepung dan kacau sebati.
- Masukkan lagi 1/2 bahagian tepung dan kacau lagi sebati.
- Campurkan 1/2 baki susu dengan pewarna merah dan kacau sebati kemudian masukkan dalam adunan kek dan sebatikan.
- Bahagikan adunan jika menggunakan 2 loyang kek.
- Bakar 180°C sehingga kek masak.
Frosting :
- 250 grm cream cheese
- 100 grm gula aising
- 50 ml whipping cream
- Pukul cream cheese hingga lembut kemudian masukkan gula aising dan sebatikan,
- Masukkan whipping cream dan pukul sebati.
- Boleh tambahkan air perahan lemon jika suka.
Post a Comment