Bahan-bahan Resepi Churros Rangup
- 1 cawan Tepung gandum
- 1 biji Telur
- 1 cawan Air*
- 1 sudu besar Mentega
- 1 sudu besar Gula*
- 1 sudu teh Esen vanila*
- 1 cubit Garam*
- Minyak masak
- Satukan bahan-bahan bertanda * dalam kuali (boleh guna kuali non stick). Buka api dan kacau sampai gula larut dan mentega cair.
- Tutup api, masukkan tepung sedikit-sedikit sambil kacau dengan senduk.
- Teus balik-balikkan tepung hingga doh yang lembut terhasil. Kalau doh berketul, tiada masalah.
- Pukul telur sedikit dan tuang dalam doh. Uli doh. Jika doh masih panas, uli dengan senduk. Bila doh sudah sejuk sedikit dan boleh dipegang, uli dengan tangan sampai betul-betul sebati dan tidak ada lagi ketul-ketul tepung.
- Masukkan doh dalam piping bag. Guna star nozle dan paipkan ke atas dulang yang dialas baking paper (bertujuan supaya tidak melekat).
- Sementara paipkan Churros, boleh panaskan minyak secukupnya dalam kuali.
- Goreng churros sehingga keemasan.
- Angkat dan sira dengan gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih sedap kalau celup dalam sos coklat.
Post a Comment