Bahan-Bahan Resepi Asam Laksa:
- 2 liter air
- 1 kg ikan kembung
- 100 gm asam keping
- 100 gm lengkuas | dititik
- 100 gm daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan | dipotong
- 2 sudu teh pes udang
- 2 sudu teh serbuk perasa
- 1 kg laksa – Direndam dan Direbus
- 6 tangkai daun pudina
- 1/2 biji nanas | dihiris
- 2 biji cili merah | dihiris
- 1 biji timun | dihiris
- 1 labu bawang besar | dihiris
- 1 sudu teh petis udang
- Sedikit hirisan bunga kantan
1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.
2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.
3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.
Post a Comment