RESEPI HOT!

Friday, June 12, 2020

Resepi Ikan Keli Masak Lemak

Resepi Ikan Keli Masak Lemak
Resepi Ikan Keli Masak Lemak
Bahan-Bahan Resepi Ikan Keli Masak Lemak:
  • 3 ekor ikan keli, dibasuh bersih dengan asam jawa dan limau lalu dibelah 3
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • Sedikit kunyit hidup, ditumbuk
  • 8 biji cili padi, ditumbuk
  • 3 biji ubi cekur, dibelah 4
  • 7 helai daun cekur, dimayang halus.
  • 200ml santan cair
  • 50ml santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara:
  1. Dalam periuk, masukkan 3 sudu besar minyak dan panaskan atas api sederhana besar.
  2. Tumbuk halus bawang putih, bawang merah, cili padi dan ubi cekur.
  3. Masukkan sedikit air dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  4. Apabila bahan tumis sudah mendidih, masukkan santan cair.
  5. Masukkan daun cekur yang telah dimayang halus.
  6. Kacau dan masukkan ikan keli. Tutup periuk dan biarkan selama 15 hingga 20 minit.
  7. Masukkan santan pekat dan kacau selama 2 minit.
  8. Perasakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes