Resepi Puding Roti Pelangi |
Resepi Puding Roti Pelangi
Bahan A:
- 20gm agar-agar tali – cuci
- 5 cawan air
- 3/4 cawan gula
+ Masak agar-agar dengan air hingga larut. Masukkan gula dan kacau-kacau.
Bahan B:
- 4 keping roti gardenia – buang kulit tepi dan carik kecil-kecil
- 1 tin susu cair/susu segar
- 1 biji telur
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 penutup botol esen vanilla (star brand)
- Secubit garam
- Pewarna ikut suka
Cara Menyediakan:
1. Blender semua bahan di atas kecuali pewarna hingga hancur halus.
2. Tuang dalam periuk agar-agar tadi. Sentiasa dikacau rata hingga nampak sedikit likat, tutup api.
3. Bahagikan adunan agar-agar tu kepada 3-4 bekas, setiap bekas adunan tu dalam 1/2 cawan. Warnakan ikut suka.
4. Loyang atau acuan, basahkan dulu dengan sedikit air. Kemudian ambil adunan berwarna tuang dalam loyang/acuan berselang seli warna dia hingga habis.
Resepi menarik : Resepi Agar-agar Roti Gardenia
5. Biarkan beku sedikit, kemudian tuang baki adunan (kalau suam, panaskan sekejap atas api perlahan) tadi atas adunan berwarna perlahan-lahan kesemuanya. Sejukkan.
6. Boleh simpan dalam peti sejuk 2-3 jam, keluarkan dan terbalikkan puding atas alas yang sesuai perlahan-lahan. Potong ikut suka, sedia untuk dimakan.
Resepi Oleh: Zura Zul
assalamualaikum.. izinkan saya share dan pinjam gambar.. terima kasih ya!
ReplyDelete