Resepi Puding Pisang Kastard |
A. Bahan pisang berserta mentega
- 5 biji pisang nangka
- 3 sudu makan mentega
B. Bahan sos kastard
- 1 tin susu cair
- 1 cawan air
- 3 sudu makan tepung kastard
- 3 sudu makan gula pasir
- 1/2 sudu makan garam
- 1 sudu teh esen vanila
Sos kastard penyedap puding pisang.
C. Bahan-bahan lain
- Ceri merah
- Ceri hijau
- Kismis
Cara-caranya;
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan semua pisang dan gaul rata (bahan A). Sejukkan dalam peti ais.
2. Satukan semua bahan (B) dan sebatikan.
3. Masakkan semua bahan-bahan itu sehingga sebati menggunakan api perlahan. Pastikan adunan dikacau sehingga pekat.
4. Sejukkan sebelum disiram ke atas pisang. Taburkan bahan-bahan (C) iaitu kismis, ceri sebagai hiasan.
Post a Comment