Resepi Ikan Masak Kicap |
- 4 ekor Ikan cencaru (lumur kunyit dan garam lepas tu goreng)
- Cili kisar (1 senduk)
- Bawang putih/merah/halia (kisar)
- Kayu manis, bunga lawang
- Bawang merah hiris bulat
- cili merah (hiris dan potong)
- Kicap manis
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Air secukupnya
Cara Masak:
1. Tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan, masukkan bunga lawang, kayu manis.
2. Masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).
3. Tumis lagi baru masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bawang hiris, cili merah kacau sekejap baru masukkan ikan gaul rata tutup api. Hidangkan.
Resepi Oleh: Tengku RosElyza Raja Muhammad
Post a Comment