RESEPI HOT!

Thursday, April 23, 2020

Resepi Kuih Akok Kelantan

Resepi Kuih Akok Kelantan
Resepi Kuih Akok Kelantan
Bahan-Bahan Resepi Kuih Akok Kelantan : (21 biji)
  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula melaka/gula kabung-racik halus.
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan- disiat-siat
  • 2 cubit garam halus
Cara Membuat:
1. Satukan gula kabung, air dan daun pandan. Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.

2. Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender. Kemudian, blend hingga betul-betul kembang (Adunan kuih akok memang cair). Tapiskan.

3. Panaskan oven selama 15 minit suhu 200’C. Griskan acuan dengan minyak. Masukkan acuan ke dalam oven.

4. Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut. Isi penuh acuan. Bakar selama 15 minit, suhu diturunkan ke 180’C. Guna api atas dan bawah.

5. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. Sejukkan seketika dan hidangkan.

Share this:

1 comment :

  1. "Selamat siang Bos 😃
    Mohon maaf mengganggu bos ,

    apa kabar nih bos kami dari Agen365
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Silahkan di add contact kami ya bos :)

    Line : agen365
    WA : +85587781483
    Wechat : agen365


    terimakasih bos ditunggu loh bos kedatangannya di web kami kembali bos :)"

    ReplyDelete

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes