Resepi Agar-Agar Santan Pandan |
Bahan-Bahan Resepi Agar-Agar Santan Pandan:
- 1 peket agar-agar tali
- 2 cawan santan kelapa
- Gula – ikut suka manis masing-masing
- Secubit garam
- 5 cawan air
- 1 cawan air daun pandan
- 3 biji telur
- Sedikit pewarna hijau
Cara Memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk bersama-sama agar-agar dan masak hingga agar-agar cair sepenuhnya.
2. Tambah gula, sedikit garam dan air daun pandan dan pewarna hijau.
3. Semasa agar-agar masih mendidih, masukkan santan yang dipukul dengan telur. Kacau sebentar jangan sampai melimpah keluar periuk. Kacau sebati.
4. Masak sebentar dan bolehlah diangkat letak dalam acuan kegemaran anda. Biarkan sebentar.
5. Sejukkan dalam peti sejuk dan bolehlah dipotong. Hidangkan.
Post a Comment