RESEPI HOT!

Friday, February 21, 2020

Resepi Roti Canai

Resepi Roti Canai

Bahan-Bahan Resepi Roti Canai:
  • 550gm tepung gandum
  • 15gm marjerin
  • 1 biji telur
  • 250ml air
  • 60ml susu pekat manis
  • Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Masukkan air, marjerin, telur, susu pekat manis dan garam ke dalam mangkuk adunan. Gaul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan bancuhan tadi ke dalam tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh selama 10 minit. Setelah itu, uli sekali lagi selama lima minit. Ulangi langkah tersebut sebanyak tiga kali.
4. Bentukkan adunan bulat-bulat dan mengikut saiz yang dikehendaki. Perap selama tiga jam atau lebih.
5. Akhir sekali, panaskan kuali leper dan tebar roti sehingga masak. Enak dinikmati bersama kuah dal dan sambal ikan bilis.


Tip:
Selepas langkah ketiga doh diuli dan direhatkan, doh bertambah kenyal dan tidak melekat. Sekiranya doh melekat di jari dan terasa lembik, tambahkan satu sudu makan tepung gandum. Pastikan doh diuli dengan tangan untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dan sebati.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes