- 1 kg daging (dipotong nipis)
- 3 ulas bwg merah (dihiris)
- 2 ulas bwg putih (dihiris)
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 inci kulit kayu manis
- 1/2 cawan kicap pekat
- air asam jawa secukupnya
- garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar
- 4 biji bwg besar
- 3 inci halia
- 4 ulas bwg putih
- 20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 sudu kecil ketumbar - tambah
Cara-cara
- Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
- Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering)
Post a Comment