Resepi Rendang Ayam Cilipadi
Posted by
hazanis
on
6:11 PM
in
Resepi Bergoreng
Resepi Berkuah
Resepi Rendang Ayam
Resepi Rendang Ayam Cilipadi
|
|
Resepi Rendang Ayam |
BAHAN-BAHANNYA
- 1 ekor ayam saiz sederhana (kurang lebih 1.2 kg)
- 2 - 3 tangkai kacang panjang, kerat pendek (optional)
- 1 keping asam gelugor
- 3 helai daun limau purut
- 2 helai daun kunyit, hiris halus
- 1 liter santan pekat
- 1 camca besar gula melaka
- 2 camca besar kerisik
- Garam secukup rasa
- Sedikit air panas, jika perlu
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS
- 12 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 mangkuk cili padi merah (kurang lebih 2 genggam)
- 2 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 4 batang serai, hiris halus
CARA MEMBUATNYA
- Ayam dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan.
- Masukkan bahan kisar halus ke dalam kuali, tambah ayam dan gaul rata. Hidupkan api dan masak sekejap hingga ayam kecut.
- Tuang santan, masukkan asam gelugor dan sedikit garam.
- Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah sedikit air panas jika perlu.
- Kecilkan api dan terus memasak hingga pekat.
- Tambah kerisik, daun limau purut, kacang panjang dan gula melaka. Kacau rata dan masak hingga rendang kering. Rasa dan tambah garam jika perlu.
- Akhir sekali masukkan daun kunyit, gaul rata dan masak sekejap, Rasa lagi dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi putih, ketupat, lemang atau roti...Selamat mencuba!
Post a Comment