Bahan Untuk Membuat Daging Masak Hitam :
- Setengah kg daging (potong besar-besar)
- 15 tangkai cili kering (belah dua, buang biji, basuh dan toskan)
- 4 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- 3 batang serai
- 2 sudu rempah perencah sup adabi
- Kicap
- 1 setengah sudu gula
- Garam secukup rasa
- 1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Untuk Hiasan :
- Bawang kuning (potong bulat)
- Cili merah (belah dua)
Cara Memasak Daging Masak Hitam :
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng cili kering sampai bertukar warna gelap kemerahan tapi jangan sampai hangit.
- Blender cili goreng tadi bersama bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia dan sebatang serai.
- Guna minyak yang sama tumis bahan blender tadi.
- Masuk secawan air, daging, gula, kicap dan rempah perencah sup.
- Ketuk lagi dua batang serai dan masukkan sekali dalam kuah. Kacau sekejap.
- Masak dengan api perlahan, tutup kuali agar daging cepat lembut.
- Sukatan kicap bergantung pada warna kuah. Tambahkan lagi kicap jika tidak cukup hitam.
- Jika kuah kering tetapi daging belum lembut, boleh masuk lagi secawan air.
- Masak sampai kuah mula pekat dan daging lembut.
- Akhir sekali boleh perasakan dengan garam dan serbuk cukup rasa maggi.
- Untuk hiasan kalau nak nampak lagi menarik boleh masukkan bawang kuning dan cili merah.
- Sedia untuk dihidang dan selamat mencuba.
Post a Comment