RESEPI HOT!

Monday, December 13, 2021

Resepi Daging Harimau Menangis

Resepi Daging Harimau Menangis
Resepi Daging Harimau Menangis

A. RESEPI DAGING HARIMAU MENANGIS

1. Basuh bersih 500 gram daging.
  • Perapkan dengan bahan di bawah:
  • 1 senduk kecil sos blackpepper
  • 1 senduk kecil kicap lemak manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil lada hitam kisar
  • secubit dua serbuk kunyit
  • sedikit perencah secukup rasa
2. Tambahkan bahan tumbuk:
  • sebatang serai
  • sehiris nipis halia
  • seulas bawang putih.
  • Gaul mesra kesemuanya.
  • Perapkan selama setengah jam.
3. Panaskan pan dengan satu sudu minyak.
  • Masukkan daging yang sudah diperap tadi.
  • Bakar dalam api perlahan lebih kurang setengah jam atau sehingga daging masak.
    *baki sos perapan tadi jangan dibuang*
  • Daging yang dibakar jangan terlebih masak.Sebab nanti rasa daging kering)
*nak tahu masak ke tak cikgu hiris sikit. Nampak daging warna merah jambu pudar tu tanpa air darah okay dah*

4. Sementara daging dimasak, bolehlah terus siapkan sambal pencicahnya.

5. Sebelum daging diangkat masukkan lebihan sos tadi dan sautekan seketika. Hirislah daging nipis-nipis.

B. RESEPI SAMBAL PENCICAH

1. Sediakan bahan di bawah:

  • 3 tangkai cili merah
  • 4 tangkai cili padi hijau
  • sehiris nipis halia
  • 1 relung kecil nisse / gula melaka
  • 4 sudu besar sos ikan
2. Kisar semua bahan di atas dengan sedikit air kosong.
3. Masukkan dalam mangkuk.


Tambahkan perahan sebiji asam limau nipis dan sehiris lemon. Juga 2 ulas bawang putih yang diracik halus.

4. Perasakan dengan sedikit perencah secukup rasa. Kacau.
5. Akhir sekali taburkan hirisan daun ketumbar dan bijan yang sudah disangai.

Kredit: ‎Afy AL Habibi‎

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes