RESEPI HOT!

Wednesday, December 22, 2021

Resepi Buko Pandan Cheese

Bahan-bahan untuk Buko (A):
  • Isi kelapa dihiris halus (2 biji)
  • 1 mangkuk sagu direbus dan dicuci
  • 1 mangkuk agar-agar perisa kelapa pandan buatan sendiri dan dipotong dadu
  • 1 tin Nata de Coco perisa Original @ Laici
  • Cheddar cheese secukupnya
Bahan-bahan untuk kuahnya (B):
  • Air kelapa dari 2 biji kelapa
  • 500g @ Separuh kotak Fresh Cream (Value Pride)
  • 2 kotak susu full cream
  • 3 tin susu cair
  • 2 tin susu pekat (ejas ikut kemanisan yang disukai)
  • Air dari Nata de Coco pun boleh masuk sekali jangan buang
  • Perisa kelapa pandan
  • Pewarna Hijau
Cara-caranya:
  1. Campurkan semua bahan A, seperti dalam gambar Buko tanpa kuah. Parutan cheese atas sekali.
  2. Campurkan semua bahan B. Ejas ikut tekak masing-masing. Masa ni kena buat manis lebih sebab bila dah campur dengan semua bahan dia akan kurang manis. Sejukkan dalam peti sejuk.
  3. Kalau nak makan dalam masa yang singkat boleh campur semua bahan dan letak ice cube.
Tips:
  1. Saya tak campur air biasa dan gula pasir dalam bahan kuah ya. Semua kemanisan daripada susu pekat dan fresh cream. Jadi kalau nak buat banyak, tambah saja susu full cream banyak-banyak dan ejas kemanisan guna susu pekat, pasti customer anda tak nampak dah resepi lain.
  2. Tak suka ada cheese, tak payah cheese. Pun sedap tau. Dua-dua saya jual tapi review lebih ramai suka cheese lemak-lemak gitu.
  3. Doakan saya dan kita semua murah rezeki…saya ikhlas berkongsi resepi dan tips. Terima kasih semua, selamat mencuba.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes