RESEPI HOT!

Friday, October 29, 2021

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Api

Resepi Nangka Masak Lemak Cili Api
Resepi Nangka Masak Lemak Cili Api

Bahan – Bahan Resepi Nangka Masak Lemak Cili Api:
  • 1 mangkuk nangka muda (direbus sehingga empuk)
  • 150ml santan pekat
  • 1 genggam ikan bilis
  • 2 batang serai
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 asam keping
  • 1 sudu besar garam
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 5 biji cili api
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji cili merah
Cara Penyediaan :

  1. Mula – mula masukkan bawang besar, cili merah, kunyit hidup dan 1/2 cawan air kedalam blender. Kisar hingga hancur.
  2. Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk. Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Sementara itu masukkan bahan2 kisar kedalam periuk. Kemudian, masukkan serai, santan cair dan biarkan mendidih.Selepas itu, barulah masukkan 1 cawan air.
  4. Pada masa yang sama masukkan nangka yang telah direbus tadi dan masukkan ikan bilis, cili api, serai, daun kunyit, asam keping, garam dan gula. Gaul rata.
  5. Masak hingga mendidih guna api sederhana. Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes