Bahan-Bahan Resepi Kerabu Daging ala Thai:
1. Mula-mula buat bahan untuk bakar daging. Bahan untuk perap daging, garam, gula, santan, lada hitam, sos ikan dan jus limau. Perap selama satu jam atau semalaman.
2. Panaskan oven. Gaul daging dengan minyak hingga sekata. Bakar suhu 200C selama 40 minit. Palingkan daging. bakar lagi selama 10 minit. Biarkan suam dalam oven.
3. Untuk buat kerabunya. Gaul sos ikan, jus limau, gula, cili flakes, garam dan daun ketumbar hiris dalam mangkuk hingga sekata.
4. Sediakan semua sayuran. Hiris nipis daging. Gaul sayuran, sos dan daging hingga sekata. Siap untuk dihidang.
Resepi Oleh: Dapurfaafeefoo
- 500gm daging
- 1 sk Garam
- 1/2 sb Gula SAJI
- 3 sb Santan SAJI
- 1 sb lada hitam
- 1 sk sos ikan
- 1 sb jus limau
- 3 sb Minyak Masak SAJI
- 2 sb sos ikan
- 3 sb jus limau
- 3 sb Gula SAJI
- 2 sb cili flakes
- sedikit Garam
- 2 sb daun ketumbar hiris
- 1 lobak merah (hiris nipis)
- 2 biji timun pendek (hiris nipis)
- segenggam taugeh
- daun ketumbar
- 6-7 biji tomato ceri (belah 2)
- daging bakar (hiris nipis)
1. Mula-mula buat bahan untuk bakar daging. Bahan untuk perap daging, garam, gula, santan, lada hitam, sos ikan dan jus limau. Perap selama satu jam atau semalaman.
2. Panaskan oven. Gaul daging dengan minyak hingga sekata. Bakar suhu 200C selama 40 minit. Palingkan daging. bakar lagi selama 10 minit. Biarkan suam dalam oven.
3. Untuk buat kerabunya. Gaul sos ikan, jus limau, gula, cili flakes, garam dan daun ketumbar hiris dalam mangkuk hingga sekata.
4. Sediakan semua sayuran. Hiris nipis daging. Gaul sayuran, sos dan daging hingga sekata. Siap untuk dihidang.
Resepi Oleh: Dapurfaafeefoo
Post a Comment