RESEPI HOT!

Wednesday, June 2, 2021

Resepi Garlic Cheese Naan

Resepi Garlic Cheese Naan
Resepi Garlic Cheese Naan

Bahan-Bahan Resepi Garlic Cheese Naan:
  • Susu suam 1 cawan setengah
  • Gula 2 sudu kecil
  • 1 bungkus kecil yis kering (11gm)
  • Yogurt – 3 sudu besar
  • Butter cair 3 sudu besar
  • Garam secukup rasa
  • Tepung gandum 4 cawan
  • 10 ulas bawang putih cincang
  • Cheese parut (saya campurkan mozzarella dan cheddar)
  • Campuran butter cair dengan daun ketumbar cincang dan lada hijau cincang untuk di sapu atas roti yang telah di masak.
Cara Buat:

1. Campurkan susu suam, gula dan yis kering. Biarkan berbuih dalam 10 minit.

2. Campurkan campuran yis dalam tepung. Uli dan campurkan yogurt, butter cair. Uli hingga adunan licin dan tidak melekat pada tangan. Minyakkan bekas dan adunan roti. Biarkan ia naik hingga 2 kali ganda (90 minit).

3. Tumbuk adunan. Bahagi 8. Canai dengan pencanai, letakkan keju di tengah. Bulatkan macam bola dan biarkan 10 minit.

4. Panaskan tempat memasak. Canai bebola panjang dan lonjong. Tabur bawang putih cincang. Gunakan rolling pin untuk tekan bawang putih cincang dalam roti.

5. Masak roti atas kuali panas dengan api sederhana. Selepas 90 saat, terbalikkan. Bila elok masaknya, angkat dan sapu dengan butter cair yang telah dicampur dengan daun ketumbar dan lada hijau cincang. Siap.

Sedap dimakan dengan Ayam Tandoori, Kari Kambing, atau Sup Cendawan.

Resepi Oleh: Ida Alina Salleh – MAHN

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes