Bahan-Bahan Resepi Cucur Sayur Rangup:
Bahan A –
Bahan B –
1. Bahan B hendaklah dimasukkan ke dalam adunan Bahan A. Gaul rata supaya menjadi sebati.
2. Kemudian, baru masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang cantik.
3. Masukkan ikan bilis atau pun Udang yang menjadi Pilihan anda, rasa tahap kesedapan anda.
4. Rehatkan adunan selama 10 hingga ke 15 minit, barulah digoreng hingga garing. Angkat dan hidangkan bersama sos kegemaran anda.
Resepi Oleh: Derma Kasih
Bahan A –
- 1 1/2 Cawan Tepung Gandum *
- 1 sudu kecil baiking powder *
- 1 sudu kecil garam atau terpulang citarasa anda *
- 1 sudu serbuk ikan bilis ..tak ada pun tak apa *
- 1 sudu besar minyak masak*
- 1 biji telor ayam *
Bahan B –
- 1 cawan sayur kobis bulat yang dihiris halus
- 1 cawan karet yang dihiris halus
- 1 cawan daun sop, daun bawang yg telah dipotong
- 1 biji bawang besar yg dihiris halus
- 1 biji cili hijau yg dihiris halus atau tak mahu pun tak apa. Saya suka cucur saya bewarna warni
- Atau terpulang sayur yang menjadi pilihan anda.
- 2 cawan air JANGAN dihabiskan, bergantung pada tepung anda, bancuhan jangan terlalu pekat dan cair
- Ikan Bilis hendaklah digoreng dahulu baru dimasukkan kedalam adunan atau;
- Udang Basah yg buang kulit dan dipotong kecil dan dimasukkan kedalam adunan
1. Bahan B hendaklah dimasukkan ke dalam adunan Bahan A. Gaul rata supaya menjadi sebati.
2. Kemudian, baru masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang cantik.
3. Masukkan ikan bilis atau pun Udang yang menjadi Pilihan anda, rasa tahap kesedapan anda.
4. Rehatkan adunan selama 10 hingga ke 15 minit, barulah digoreng hingga garing. Angkat dan hidangkan bersama sos kegemaran anda.
Resepi Oleh: Derma Kasih
Post a Comment