Bahan-bahan Yang Digunakan Resepi Satay Ayam Kuah Kacang Sedap!
1. Blend semua bahan satay kecuali ayam.
2. Kemudian satukan bahan blend dengan ayam dan gaul sebati.
3. Rendamkan dahulu lidi satay 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.
Bahan Untuk Kuah Kacang
1. Tumis bawang dan lada kering sehingga naik bau.
2. Masukan Kacang, gula melaka, halia, serai, asam keping, garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan air.
- Ayam/Daging 2 kilo.
- Bawang putih 1 labu.
- Bawang besar 2 biji.
- Halia 2 1/2 inci.
- Serai 6 batang.
- Lengkuas 2 inci.
- Ketumbar 10 grm.
- Jintan Manis 50 grm.
- Jintan Putih 20 grm.
- Kunyit serbuk 50 grm.
- Kunyit hidup 3 inci.
- Gula melaka 1 cawan.
- Gula pasir 1 cawan (kurangkan jika tak nak manis).
- Garam 3 sudu kecil.
1. Blend semua bahan satay kecuali ayam.
2. Kemudian satukan bahan blend dengan ayam dan gaul sebati.
3. Rendamkan dahulu lidi satay 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.
Bahan Untuk Kuah Kacang
- Kacang tanah, goreng dengan minyak sedikit atau tanpa minyak dan blend setelah sejuk.
- Lada kering, blend.
- Gula melaka.
- Garam.
- Gula.
- Halia.
- Serai.
- Asam keping.
- Bawang besar dan bawang putih.
1. Tumis bawang dan lada kering sehingga naik bau.
2. Masukan Kacang, gula melaka, halia, serai, asam keping, garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan air.
Post a Comment