Bahan-bahan Resepi Gulai Udang Masak Lemak Nenas
- 10-15 ekor udang
- 1 inch kunyit hidup
- 5-10 biji cili api
- 5-6 ulas bawang merah
- 3-5 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 keping asam keping
- Air secukupnya (mengikut citarasa)
- Garam - mengikut citarasa
- Gula - mengikut citarasa
- Bahan utama. Udang di bersihkan terlebih dahulu
- Kunyit hidup, bawang merah, bawang putih ditumbuk lumat.
- Masukkan hasil tumbuk tadi ke dalam periuk, masukkan santan kotak, serai dan air secukupnya. Kacau rata dengan api kecil.
- Masukkan udang, asam keping dan biar ia mereneh sehingga mendidih dan udang masak sempurna.
- Tambahkan gula dan garam mengikut citarasa. Siap untuk di hidang.
- Tips masak lemak kene kacau selalu supaya santan tidak pecah.
Post a Comment