Bahan-bahan Resepi Spaghetti Aglio Olio:
- Spaghetti angel hair
- Air rebusan
- Sedikit garam
- Minyak zaitun
- 1 sdb mentega
- Udang dibuang kulit
- Sotong dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 1/2 sdb serbuk lada hitam
- 1/2 sdb serbuk cili
- 1 kiub pati ayam
- 1/4 lada benggala didadu
- 1 biji tomato didadu
- Serbuk parsley (hiasan)
- Rebus spaghetti dengan sedikit garam hingga al dente dalam 10-15 minit. Pastikan tidak terlalu lembut supaya spaghetti tidak hancur ketika menggoreng. Angkat dan toskan air. Spaghetti digaul dengan minyak zaitun untuk elak melekat. Simpan sedikit air rebusan.
- Panaskan sedikit butter. Tumiskan bawang putih hingga harum.
- Masukkan udang dahulu baru masukkan sotong. Tambahkan serbuk lada hitam, serbuk cili kasar dan kiub pati ayam. Gaul sebati.
- Tambahkan sayuran pilihan jika suka. Saya tambahkan lada benggala dan tomato. Kemudian masuk spaghetti. Gaul sebati. Jika terlalu kering masukkan sesudu dua kuah rebusan spaghetti tadi. Saya tak letak garam sebab kiub pati ayam dan rebusan spaghetti sudah ada garam. Setelah sebati semua bahan. Tutup api dan hidang dengan parsley.
Post a Comment