Bahan-bahan Resepi Ikan Cencaru Bakar:
Bahan ikan cencaru:
Bahan ikan cencaru:
- Ikan cencaru
- 7 biji cili merah besar
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- 1 biji tomato
- 2 sudu gula
- ½ sudu garam
- 1 sudu penyedap rasa maggie
- 10 tangkai cili padi
- 1 biji bawang besar
- 1 ruas belacan bakar
- 10 tangkai cili padi
- 1 biji tomato
- 1 biji bawang merah besar
- 1 tangkai cili merah besar
- 4 biji limau kasturi (ambil air)
- 4 sudu asam jawa
- 3 sudu gula
- Secubit garam
- Air
- Kisar bahan ikan cencaru kecuali ikan hingga lembut.
- Perahkan sebiji limau kasturi.
- Lumur bahan kisar dalam ikan dan bakar atas kuali.
- Untuk air asam, gaul kesemua bahan. Air ditambah mengikut kepekatan
- Sedia untuk dihidangkan.
Post a Comment