RESEPI HOT!

Wednesday, January 13, 2021

Resepi Ikan Cencaru Bakar

Resepi Ikan Cencaru Bakar
Resepi Ikan Cencaru Bakar

Bahan-bahan Resepi Ikan Cencaru Bakar:

Bahan ikan cencaru:
  • Ikan cencaru
  • 7 biji cili merah besar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 biji tomato
  • 2 sudu gula
  • ½ sudu garam
  • 1 sudu penyedap rasa maggie
Bahan air asam:
  • 10 tangkai cili padi
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ruas belacan bakar
(kisar bahan di atas dan ketepikan)
  • 10 tangkai cili padi
  • 1 biji tomato
  • 1 biji bawang merah besar
  • 1 tangkai cili merah besar
(bahan di atas dihiris)
  • 4 biji limau kasturi (ambil air)
  • 4 sudu asam jawa
  • 3 sudu gula
  • Secubit garam
  • Air
Cara-cara:
  1. Kisar bahan ikan cencaru kecuali ikan hingga lembut.
  2. Perahkan sebiji limau kasturi.
  3. Lumur bahan kisar dalam ikan dan bakar atas kuali.
  4. Untuk air asam, gaul kesemua bahan. Air ditambah mengikut kepekatan
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes