Bahan-bahan Resepi Bubur Nasi @ Nasi Air Kelantan
Nasi
Nasi
- 2 cawan beras
- 6 cawan air
- 2 liter air (kalo nk lebih sup lebihkan air)
- 500 gm daging lembu
- 1 kg tulang lembu
- 2 pek Rempah sup tulang bunjut
- 2 inci halia ketuk @ hiris halus
- Beberapa tangkai akar ketumbar
- 2 kiub pati ayam
- 1 senduk sos ikan
- 1 senduk kicap pekat (kalo x suka hitam bole kurangkan)
- Kacang tumbuk
- Lobak masin
- Serbuk cili
- Ikan bilis
- Daging rebus yg dipotong kecil
- Daun ketumbar
- Bawang goreng
- Telur masin
- Daun bawang
- Limau nipis
- Cili jeruk
- Masak nasi macam biasa cuma lebihkan air supaya nasi jadi lembik macam bubur
- Untuk sup, rebus tulang dan daging sampai empuk. Bila dah empuk boleh keluarkan daging dan masuk rencah sup mcm biasa. Senang je campak semua dalam periuk tunggu hingga mendidih dan boleh perasakan dengan garam dan gula
- Nasi dengan sup dah siap, boleh hidang dengan aksesori pilihan. Lagi banyak aksesori lagi sedap tapi antara bahan wajib ialah kacang tumbuk, serbuk cili, limau nipis, lobak asin dan ikan bilis selain ayam carik @ daging
Post a Comment