- 2 keping ikan tenggiri
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 2 biji cili hijau
- 2 biji cili merah
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- (Cili hijau, cili merah, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar bersama)
- ½ cawan air asam jawa
- ½ cawan kicap
- 1 pokok daun bawang (Dipotong pendek)
- Garam secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Sapukan ikan tenggiri dengan garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga masak (tidak perlu garing).
- Tinggalkan anggaran 3 sudu makan minyak bagi menumis. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga layu.
- Masukkan air asam jawa dan kicap.
- Apabila mendidih, masukkan ikan dan kacau rata.
- Taburkan daun bawang dan sedia dihidangkan.
Post a Comment