RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA |
BAHAN - BAHAN RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA:
- Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) / soon
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
- Sayur Sawi
- Tauhu goreng
- Bawang goreng
RESEPI KUAH KUAH BAKSO
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sudu kecil lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sudu besar pati daging / pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam dan perasa
CARA - CARA MEMBUATNYA
- Tumbuk bahan bertanda *.
- Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan.
- Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
- Masukkan sekali serai.
- Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
RESEPI BEBOLA DAGING
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sudu besar telur (1/2 biji)
- 1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah dan garam
CARA MEMBUATNYA
- Sementara menunggu kuah mendidih,
- gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
- Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
- Siap membentukkan masukkan ke dalm kuah tadi,
- biar mendidih.
- Kuah siap apabila bebola tadi timbul.
CARA - CARA MENYEDIAKAN BAKSO
- Rendam bee hoon dan celur,
- kemudian tapis.
- Hidang bee hoon,
- taugeh dan bahan - bahan yang lain
- Tuang kuah dgn bebola.
tips:
**Boleh juga guna mee lain.
** Lazimnya Bakso dihidangkan dengan menyediakan sekali
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.
Post a Comment