Resepi Bubur Jagung |
- 4 tongkol jagung dihiris,
- ½ cawan beras pulut dibasuh dan toskan,
- 2 helai daun pandan,
- 2½ cawan santan pekat,
- Air secukupnya (ikut kepekatan),
- 2 keping gula melaka (kalau rasa kurang manis bole tambah gula putih biasa).
Cara-cara :
- Dalam bekas lain, masukkan jagung yang telah dihiris, beras pulut dan air paras melebihi jagung.
- Tutup periuk noxxa, tombol hala ke “pressure” dan tekan mode “high pressure” selama 10 minit.
- Bila bunyi beep, putar tombol ke arah “steam” untuk lepaskan wap.
- Buka tudung noxxa. Jika jagung dan beras pulut sudah masak, masukkan santan, gula melaka, sedikit garam dan daun pandan yang telah disimpul.
- Kacau rata sekejap dan on mode “stir fry” dan kacau sehingga kesemua bahan sebati. Sekiranya kurang manis boleh tambah gula putih mengikut citarasa sendiri.
- Bila sudah nampak sebati dan pulut sudah pun kembang, boleh offkan “stir fry”.
- Siap untuk dihidangkan.
Post a Comment