RESEPI HOT!

Tuesday, January 21, 2020

Resepi Bubur Jagung

Resepi Bubur Jagung
Resepi Bubur Jagung

Bahan-bahan 
Resepi Bubur Jagung:
  • 4 tongkol jagung dihiris,
  • ½ cawan beras pulut dibasuh dan toskan,
  • 2 helai daun pandan,
  • 2½ cawan santan pekat,
  • Air secukupnya (ikut kepekatan),
  • 2 keping gula melaka (kalau rasa kurang manis bole tambah gula putih biasa).

Cara-cara :
  1. Dalam bekas lain, masukkan jagung yang telah dihiris, beras pulut dan air paras melebihi jagung.
  2. Tutup periuk noxxa, tombol hala ke “pressure” dan tekan mode “high pressure” selama 10 minit.
  3. Bila bunyi beep, putar tombol ke arah “steam” untuk lepaskan wap.
  4. Buka tudung noxxa. Jika jagung dan beras pulut sudah masak, masukkan santan, gula melaka, sedikit garam dan daun pandan yang telah disimpul.
  5. Kacau rata sekejap dan on mode “stir fry” dan kacau sehingga kesemua bahan sebati. Sekiranya kurang manis boleh tambah gula putih mengikut citarasa sendiri.
  6. Bila sudah nampak sebati dan pulut sudah pun kembang, boleh offkan “stir fry”.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes