RESEPI HOT!

Wednesday, January 29, 2020

Resepi Ayam Masak Kurma Berempah

Resepi Ayam Masak Kurma Berempah
Resepi Ayam Masak Kurma Berempah

Bahan-Bahan:
  • 1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
  • 5 bj kentang (potong ikut suka)
  • 2 biji tomato (potong ikut suka)
  • 3 cwn santan dari 1 biji kelapa parut (kelapa parut kisar dengan 3 cawan air, perah amik santannya)
  • 10biji padi (hiasan)
  • 2 pcs cili merah potong serong (hiasan)
  • 3-4 pcs bunga lawang
  • 1 bj bawang besar (hiris)
  • 5 ulas bawang putih (hiris)
  • Sebesar ibu jari halia (hiris)
  • 2 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
Bahan Pes –
  • 3 paket kecil rempah kurma
  • 1 sdb serbuk kari ayam/daging
  • 1 sdb rata garam
  • 1/2 sdt bahan perasa (ajinomoto)
  • 1 pcs asam keping
  • 3 tangkai daun kari (amik daun jer)
  • 1/2 cawan air
(Kacau semua bahan ini, jadikan pes)

Cara Masak:
1. Panaskan minyak masak, tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan hiris hingga naik bau.
2. Masukkan pes kurma, tumis hingga betul-betul naik minyak. Masukkan ayam dan kentang, gaul sebati, dan masukkan santan.
3. Bila dah mendidih, kacau-kacau sikit. Dah mendidih ganas, ayam dan kentang pun dah lembut, masukkan tomato dan cili padi/cili merah. Sesuaikan rasa, siap.

Share this:

Post a Comment

 
Back To Top
Copyright © 2014 Resepi Mudah. Designed by OddThemes